Hvitløk- og urteost

12810154_1014217055306826_1420313457_o  12837204_1014217061973492_69183208_o

Dette skulle opprinnelig være en fetaost, men etter litt slump her og der ble det jaggu en kremost til slutt. Den er mandelbasert, myk og luftig og høyst smørbar. Som en bonus er den fri for soya og gluten! Minus tiden det tar å bløtlegge mandlene er den kjemperask og så enkel at hvem som helst kan klare det. Jeg, altså.

12804366_10207374706938969_1251264239_n

Du trenger:
140 g mandler (skåldet og bløtlagte)
3,5 ss olivenolje
2 ts havsalt
0,5 dl sitronsaft
2 ss riseddik (kan sløyfes)
1 dl vann
4 ss kikertvann
3 ss urter av eget valg – jeg brukte timian, oregano og litt rosmarin
1 fedd hvitløk

1. Kok opp vann i en kjele og ha oppi 140 g mandler. De skal kokes i 60 sekunder. Avkjøl dem i kaldt vann før du skviser en og en mandel ut av skallet. Dette er muligens det morsomste jeg har opplevd i hele mitt liv. La mandlene ligge i rent vann i 24 timer før du begynner på neste skritt.

12798989_1012006062194592_9013680032064648947_n
2. Skyll mandlene godt. De skal i blenderen sammen med de resterende ingrediensene. Det skal blendes godt, og når du tror du har blendet nok kan du kjøre på i minst et minutt til. Dette er viktig for at konsistensen skal bli jevn og fluffy.

12825264_10207374702498858_74622962_n

3. Sett en sil over en stor bolle. Legg et kjøkkenhåndlkle over silen (med mindre du er en sånn person som har et osteklede) og hell massen over håndkleet. Snurr kjøkkenhåndkleet en runde mens du skviser klumpen ned mot sila for å få ut væsken. Fortsett til massen har en sånn konsistens som vist på bildet.

12833189_10207374709779040_1765907737_n 12834570_10207374712379105_1573458725_n

4. Sett sila, bollen, håndkleet, osten og hele sulamitten i kjøleskap i ca to timer. Etter dette kan osten legges i en passende beholder og nytes på brødskiva, knekkebrød, som fyll i alskens børeker eller hva annet dere måtte finne på. Hurra!

12788480_1014217068640158_25733287_o

Reklamer

En kommentar om “Hvitløk- og urteost

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s